mercoledì 4 dicembre 2013

OCCITAN SAN CRAU REVISITED - SAN CRAU OCCITANO RIVISITATO

Savoy Cabbage : Foto stock

The "San Crau" is one of the recipes of the Occitan, in fact widespread in the valleys of the Val Varaita almost close to the French border. I wanted to add a little extra flavor by using a piece of Tumin of Melle ... so just to purify it further :-)

Ingredients for 4 people:
1 Savoy cabbage outer leaves from very thick already cut into strips
80 grams of salted anchovies
1 garlic
1 glass of red wine
60 grams of butter
1 Tomino Melle slightly aged
Salt, Extra Virgin Olive Oil

preparation:
Take a pan and fry oil anchovies, garlic butter. Place the chopped cabbage and fry a few minutes. Pour a glass of red wine.
Let it evaporate, add a glass of water (preferably of  mountain), close with a lid and cook for about 50 minutes.
Before you turn off the stove, add the Tomino cut and melt and cook for 10 minutes.
After this time serve and good appetite.
To be enjoyed with the Barbera Dogliani






Il "San Crau" è una delle ricette tipiche dell'Occitania italiana;  molto diffuso infatti nelle vallate della Val Varaita quasi vicino al confine francese. Ho voluto aggiungere un pizzico di sapore in più impiegando un pezzo di Tumin del Melle...così giusto per purificarlo ulteriormente!!:-)


Ingredienti per 4 persone:
1 Cavolo verza dalle foglie esterne molto spesse già tagliato a listarelle
80 grammi di acciughe sotto sale
1 aglio
1 bicchiere di vino rosso
60 grammi di burro
1 tomino di Melle leggermente invecchiato
Sale, Olio Extravergine

Preparazione:
Prendete una pentola e fate soffriggere olio acciughe, burro aglio. Inserite il cavolo tagliato e fate rosolare qualche minuto. Sfumate con un bicchiere di vino rosso.
Fate evaporare, aggiungete un bicchiere di acqua (possibilmente di montagna), chiudete con un coperchio e fate cuocere per circa 50 minuti.
Prima di spegnere il fornello, aggiungete il tomino tagliato e fate sciogliere cuocendo per 10 minuti.
A questo punto servite e buon appetito.
Da gustare con del Barbera di Dogliani